Einschuss bij paarden

Wat is Einschuss?

Einschuss is een onderhuidse ontsteking in één van de benen, meestal een achterbeen. Bij deze ontsteking zijn naast de onderhuid vaak ook de lymfebanen en soms de bloedvaten ontstoken. Door de ontsteking hoopt zich onderhuids vocht op, ook wel oedeem genoemd. Dit oedeem zorgt voor een warme en pijnlijke zwelling in het been, die zich binnen enkele uren over het gehele been kan verspreiden. Vaak wordt een einschuss ook wel olifantsbeen genoemd, maar dit is niet helemaal correct. Een olifantsbeen is namelijk een chronische aandoening waarbij het been blijvend dik en gevoelig blijft, terwijl einschuss acuut optreedt.

Oorzaak

De oorzaak van einschuss is een bacteriële infectie, meestal door huidbacteriën zoals streptokokken of stafylokokken. Hoewel deze bacteriën doorgaans onschuldig zijn, kunnen ze een infectie veroorzaken wanneer de natuurlijke afweer van de huid verstoord is. Dit kan gebeuren door wondjes, mok, een mijtinfectie, zonnebrand of andere huidproblemen, zoals sarcoïdose, een lokale afweerstoornis van de huid.

Symptomen

Einschuss kan zich op verschillende manieren manifesteren, maar het begint vaak plotseling en ernstig. De symptomen zijn onder andere:

  • Een ernstig gezwollen been.
  • Pijn, het paard wil vaak niet lopen.
  • Koorts, vaak boven de 38 graden.
  • Een wondje of mok aan het aangedane been.
  • Als de aandoening langer aanwezig is, kan er serum (een heldere gele vloeistof) door de huid lekken.

Behandeling

Het is cruciaal om een paard met einschuss snel en doeltreffend te behandelen. Wanneer de aandoening niet tijdig of correct behandeld wordt, kan een olifantsbeen ontstaan. Einschuss is een spoedgeval, dus het is belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te bellen. De behandeling bestaat uit:

  • Meerdere dagen intensieve behandeling met antibiotica en ontstekingsremmers.
  • De dierenarts zal in eerste instantie de medicatie via een injectie toedienen, waarna de eigenaar vaak zelf met de nabehandeling kan doorgaan.
  • Het is belangrijk dat het been binnen 1 à 2 dagen weer dun wordt.
Terug naar blog

Reactie plaatsen