Wat is Hoefbevangenheid?
Hoefbevangenheid is een situatie waarin de witte lijn, die het hoefbeen en de hoefwand aan elkaar verbindt, ontstoken raakt en loslaat. Het hoefbeen “valt” dan als het ware omlaag, komt op de zool te rusten of, in extreme gevallen, steekt er door naar buiten. Wanneer het hoefbeen loslaat en op de zool rust, spreekt men ook wel van een hoefbeenkanteling.
Symptomen
Hoefbevangenheid is goed te herkennen aan de typische stand die een paard aanneemt; het is de stand waarin de pony op de swipe staat. Een bevangen pony wil door de grote pijn logischerwijs niet meer lopen en gaat zoveel mogelijk liggen. Wanneer de hoefwand losraakt van het hoefbeen, voelt dat waarschijnlijk hetzelfde aan als een loszittende vingernagel… alleen moet het paard er wel op staan. Hij zal daarom zoveel mogelijk het gewicht van de voorkant van zijn zere voeten willen afhalen, en hij doet dat door zijn benen zo ver mogelijk naar voren te plaatsen.
Oorzaken
Hoefbevangenheid kent vele verschillende oorzaken. Voeding wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken, maar er zijn nog veel meer redenen waarom een paard hoefbevangen kan raken:
- Voeding
- Snelle koolhydraten, krachtvoer, melasse, fructaan (jong gras)
- Porties van voeding
- Dag- en nachtritme
- Grote veranderingen
- Magnesiumtekort
- Overgewicht
- Medicijnen
- Te weinig beweging
- Etc.
Wat te Doen
- Zet het paard of de pony buiten, liefst op een zachte ondergrond zoals vochtig zand, modder of aarde.
- Verwijder alles wat eetbaar is.
- Achterhaal de oorzaak. Heb je je paard aangetroffen naast een half leeggegeten voerton, dan ligt de oorzaak voor de hand. Is de oorzaak echt een raadsel, bel dan sowieso een dierenarts.
- Bel met spoed een natuurlijke bekapper. Het is zeer belangrijk dat de hoefwand zo snel mogelijk zo kort wordt gemaakt dat het gewicht van het paard er niet meer op rust.
- Geef je paard hooi en een magnesiumsupplement.
- Ook al is het pijnlijk, probeer de beweging te stimuleren en heb vooral geduld.