Maagzweren zijn ontstekingen van de maagwand die ontstaan wanneer de beschermende slijmvlieslaag is aangetast. Stel je de maag van je paard voor als een soort zak van 8 tot 12 liter, waarin het voedsel via de slokdarm terechtkomt. De onderste helft van de maag is bekleed met een klierrijke slijmvlieslaag, waar maagzuur wordt geproduceerd. Dit helpt bij de vertering van het voedsel. De bovenste helft van de maag heeft een andere soort bekleding, waardoor dit gedeelte minder goed bestand is tegen het maagzuur.
In de vrije natuur eet een paard vrijwel continu energiearme, vezelrijke voeding. Dit zorgt ervoor dat er constant een klein beetje vulling in de maag zit. De zuurgraad van het maagsap wordt gedempt door speeksel en de voedselbrij. Wanneer er te weinig voedsel binnenkomt, kan het zure sap zo sterk worden dat het de slijmlaag van de maagwand aantast, wat leidt tot ontstekingen en dus maagzweren.
Wat kun je doen om ze te voorkomen of te behandelen?
- Voedselvoorziening: Zorg ervoor dat je paard nagenoeg 24/7 hooi heeft, zodat hij de hele dag door kan kauwen, speeksel kan aanmaken en zo zijn maagzuur kan neutraliseren.
- Voedingsvolgorde: Geef altijd eerst hooi voordat je krachtvoer aanbiedt.
- Stressminimalisatie: Zorg ervoor dat je paard zo min mogelijk stress ondergaat.
Voor de behandeling is het meestal nodig om een scopie bij de dierenarts te laten doen om de maagzweren te bevestigen. Dit is een camera die via de neus in de maag wordt ingebracht om deze goed te bekijken.
Hoe herken je maagzweren?
- Ongewoon gedrag: Je paard kan boos reageren bij het aansingelen.
- Tactiele gevoeligheid: Hij laat zich niet aanraken bij de buik en flanken.
- Energieloosheid: Het paard lijkt lusteloos.
- Verminderde eetlust: Het paard heeft geen zin om te eten.
- Gapen en knarsen: Er is veelvuldig gapen en knarsen met de tanden.
- Vermageren: Het paard verliest gewicht.
Maagzweren zijn geen grapje en moeten serieus worden genomen. Ze zijn enorm pijnlijk voor het paard en hoe langer je wacht, hoe erger ze worden. Dus, als je paard een of meerdere van deze klachten vertoont, laat hem dan alsjeblieft nakijken door de dierenarts. Dit gedrag is echt niet normaal, en je wilt die maagzweren voorkomen of behandelen.