Als je paard geen looplust heeft, vraag je je misschien af of je iets verkeerd doet, of hij ziek is, of dat hij het werk gewoon niet leuk vindt. Dit kan een lastig probleem zijn omdat er veel verschillende oorzaken kunnen zijn. Hieronder bespreken we enkele mogelijke oorzaken en wat je kunt doen.
Mogelijke Oorzaken
- Vermoeidheid
- Blessure
- Ouderdom
- Frustratie/onbegrepenheid
- Angst
Vermoeidheid
Vermoeidheid is een beschermend mechanisme dat voorkomt dat een paard zichzelf overbelast. Hoe intensiever een paard werkt, hoe sneller vermoeidheid zich kan openbaren. Dit is een waarschuwing dat het paard moeite heeft om de intensiteit van de oefening te handhaven. Vermoeidheid komt geleidelijk op. Wanneer je merkt dat je paard vermoeid is, heb je verschillende opties: het tempo verlagen en doorgaan, rust nemen en daarna hervatten, of de oefening helemaal stoppen.
Blessure
Je paard kan een blessure hebben, wat ervoor zorgt dat hij niet wil lopen. Een blessure doet pijn en kan elke beweging ongemakkelijk maken, waardoor je paard zijn gedrag probeert aan te passen. Paarden zijn prooidieren en zullen pijn of kreupelheid vaak verbergen om niet kwetsbaar te lijken. Luister naar je paard en geef hem het vertrouwen om te laten zien wat hem dwarszit.
Ouderdom
Net zoals wij met de jaren minder energiek worden en geen marathons meer willen lopen, geldt dat ook voor paarden. Ouderdom brengt stijfheid en afnemende energie met zich mee. Als je paard ouder wordt, kan hij minder looplust hebben door lichamelijke beperkingen.
Frustratie/Onbegrepenheid/Angst
Deze drie factoren hangen vaak samen. Jonge paarden kunnen gefrustreerd raken als ze iets niet begrijpen, wat kan leiden tot weigering of verzet. Oudere paarden kunnen terughoudend zijn door een angst voor pijn als gevolg van een eerdere blessure. Ze vermijden beweging om ongemak te voorkomen.
Wat Kun Je Doen?
Het belangrijkste is om goed te luisteren naar je paard en te letten op tekenen van vermoeidheid, pijn, of angst. Als je vermoedt dat er een lichamelijk probleem is, raadpleeg dan een dierenarts. Bij frustratie of onbegrepenheid is geduld essentieel. Blijf consistent, en geef je paard het vertrouwen dat hij nodig heeft om samen met jou te werken.